Er zijn verschillende manieren waarop je in jouw gezondheid kunt investeren. Een gezond voedingspatroon, de juiste ademhaling en voldoende beweging zijn enkele voorbeelden. Maar ook een preventieve gezondheidscheck is een mooie investering in je gezondheid. Risicofactoren en eventuele aandoeningen kunnen zo namelijk vroegtijdig worden opgespoord wat doorgaans zorgt voor een gunstiger verloop. Dus wil je er alles aan doen om op een gezonde manier oud te worden? Laat dan af en toe jouw gezondheid preventief controleren.

Voorkomen in plaats van genezen

Een preventieve gezondheidscheck is in de Nederlandse reguliere gezondheidszorg ondenkbaar. De focus ligt hier namelijk op genezing. Ervaar je lichamelijke ongemakken? Dan ga je hiermee naar de dokter. De dokter stelt vervolgens enkel vervolgonderzoek in als hij hier daadwerkelijk reden toe ziet. Het is natuurlijk fijn dat je in het geval van lichamelijke ongemakken geholpen kunt worden. Maar waarom zou je eventuele lichamelijk ongemakken niet zo veel mogelijk proberen te voorkomen? Waarom zou je niet investeren in preventie? Precies! Voorkomen is beter dan genezen. Preventief medisch onderzoek is dan ook onwijs waardevol. Je kunt preventief medische onderzoeken laten verrichten buiten de reguliere gezondheidszorg om. Je hebt hiervoor geen doktersverwijzing nodig. 

MRI scan van diverse lichaamsdelen mogelijk

De terminologie van een preventieve gezondheidscheck is heel algemeen. Maar deze algemeenheid dekt eigenlijk wel heel goed de lading van de beschikbare medische onderzoeken. Je kunt jouw fysieke gezondheid namelijk op allerlei verschillende manier preventief laten controleren. Een van de onderzoeken die beschikbaar is voor preventief onderzoek betreft de MRI scan. Dit is een radiologisch onderzoek waarmee hele duidelijke beelden kunnen worden verkregen. Naast deze hoge effectiviteit is de MRI scan ook breed toepasbaar. Je kunt bijvoorbeeld een MRI hersenen laat uitvoeren. Met deze scan kunnen jouw hersenen en jouw holtes zichtbaar worden gemaakt. Het is daarnaast ook mogelijk om een MRI scan van andere lichaamsdelen te laten maken. Van je hoofd tot je knie en je buik. Een MRI scan kan het allemaal in beeld brengen.

Overige beschikbare onderzoeksmethoden 

De MRI scan is slechts een voorbeeld van een beschikbare medische onderzoeksmethode. Er zijn namelijk nog veel meer medische onderzoeken die je preventief kunt laten uitvoeren. Wil je bijvoorbeeld inzicht in de gezondheid van jouw hart hebben? Dan biedt een uitgebreid cardiologisch onderzoek uitkomst. Wil je daarentegen juist de gezondheid van jouw huid laten controleren? Dan is er het dermatologische onderzoek. Wil je graag een heel algemeen beeld verkrijgen van jouw algehele gezondheid? Dan kun je hiervoor een laboratoriumonderzoek laten uitvoeren. Er zijn allerlei verschillende onderzoeksmethoden beschikbaar waarmee jouw gezondheid preventief kan worden onderzocht.