In Nederland is het verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Aan het eind van het jaar worden vergelijkingstools dan ook massaal geraadpleegd. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij de keuze voor een zorgverzekeraar? En welke onderdelen mogen niet ontbreken in je zorgverzekering? In dit artikel lees je enkele tips over hoe je een zorgverzekering afsluit die aan al jouw wensen voldoet.

De basisverzekering

Zoals de term wellicht al suggereert, ben je met een basisverzekering verzekerd voor standaard zorg. Dit is zo geregeld vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw). Wat er precies onder deze basisverzekering valt, wordt jaarlijks door de overheid bepaald. Ook de hoogte van het eigen risico en eigen bijdragen valt onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het basispakket is voor iedereen gelijk en toegankelijk, ongeacht leeftijd en gezondheid. Zorgverzekeraars zijn daarom verplicht een zelfde premie te hanteren voor hun polissen.

Aanvullende verzekeringen

Naast je basisverzekering kun je je ook aanvullend verzekeren. Deze verzekeringen dekken zorgvormen die niet of niet volledig worden vergoed vanuit de basisverzekering. Met name voor tandheelkundige zorg, fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen worden vaak aanvullende dekkingen afgesloten. Benieuwd of het afsluiten van aanvullende dekkingen ook voor jou raadzaam is? Neem dan eens de gemaakte zorgkosten van afgelopen jaar onder de loep en analyseer hoeveel geld je aan bepaalde zorgsoorten besteed hebt. Liggen de gemaakte kosten hoger dan die van een aanvullende verzekering? Dan is de basisverzekering uitbreiden geen gek idee.

Natura- of restitutiepolis

Ook het type polis speelt een rol bij het afsluiten van een zorgverzekering. Bij een naturapolis heb je recht op zorg van een gecontracteerde zorgverlener. Dit zijn zorgverleners waarmee de zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt over de prijs en kwaliteit van zorg. Wil je zorg ontvangen van een andere zorgverlener? Dan wordt er slechts een bepaald percentage van de zorg vergoed. Wie daarentegen kiest voor een restitutiepolis, heeft vrije keuze uit zorgverleners. Wel moeten deze aan bepaalde eisen voldoen. Houd daarnaast rekening met een iets hogere premie.

Overstappen van zorgverzekeraar?

Veel Nederlanders stappen pas over van zorgverzekeraar als hun zorgwensen veranderen. Zijn die van jou onveranderd gebleven? Ook dan is het verstandig een blik te werpen op de polisvoorwaarden voor komend jaar. Zorgverzekeraars mogen hun voorwaarden namelijk ieder jaar aanpassen, waardoor je met dezelfde polis anders verzekerd kunt zijn. Controleer daarom goed of de verzekering nog wel passend is. Is dit niet het geval en wil je overstappen? Doe dit dan uiterlijk op 31 december. Je hebt dan tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgpolis af te sluiten.